×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 520

Od vydání mého prvního článku na blogu na téma opatření pro podporu OSVČ již uplynuly více než tři měsíce. Za tu dobu se toho změnilo tolik, že před aktualizací původního textu jsem upřednostnila článek nový. Nechci ale opakovat to, co již bylo napsáno v článku původním. Proto berte tento druhý díl spíše jako doplněk k tomu prvnímu :).

Dočasné zrušení EET se prodlužuje

U EET se změnila jen data. Na tento nepopulární systém můžete téměř zapomenout do 31. prosince 2020 - do tohoto data nemusíte vystavovat účtenky a můžete strhnout ono poučení, které visí u každé pokladny.

V předchozím odstavci jsem použila slovo "téměř", a to proto, že něco do konce roku přeci jen potřeba řešit je. Pokud na vás dopadá 3. a 4. vlna EET, budete si muset před koncem roku zajistit autentizační údaje. Totéž samozřejmě platí, pakliže potřebujete svůj certifikát obnovit.

Daňové přiznání za 2019

Termín pro podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmu za rok 2019 byl nejprve posunut na 1. 7. 2020. Teď došlo k dalšímu posunu, a to na 18. 8. 2020. Do tohoto data musíte nejen daňové přiznání za předcházející rok podat, ale musíte daň i zaplatit.

Toto datum si opravdu pohlídejte. Pokud se totiž opozdíte, zaplatíte sankce už od data, kdy se standardně přiznání podává, tj. od 1. 4. 2020 až do okamžiku, kdy své povinnosti splníte.

Sociální pojištění – přehled za 2019

V návaznosti na další posunutí termínu pro podání daňového přiznání se změnil i termín pro podání přehledu na sociálku a zaplacení tzv. sociálního pojištění. Dle tiskové zprávy z webu www.cssz.cz můžete přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2019 bez sankcí podat do 18. 9. 2020.

Stejně jako u daní, i tady platí, že do tohoto data musíte uhradit i případný nedoplatek na sociálním pojištění.

Sociální pojištění – zálohy

U záloh k žádné změně nedošlo, tudíž zatím pořád platí, že v období od 1. 3. 2020 do 31. 8. 2020 zálohy platit nemusíte. Ale můžete, zakázáno to není :)

Zdravotní pojištění – přehled za 2019

Tady se to bohužel s dalším odložením daní sladit nepodařilo, stále platí termín 3. 8. 2020. Takže ano, zcela nelogicky musíte podat přehled na zdravotní pojišťovnu dříve než budete muset podat daňové přiznání.

Pokud budete mít na zdravotním pojištění nedoplatek, tak je potřeba jej zaplatit do 8 dnů od podání přehledu.

Zdravotní pojištění – zálohy

Vše zůstává při starém, tedy v souladu s jarní verzí covidových opatření. Takže neplatí se zálohy za období březen až srpen 2020. Jelikož se zálohy na zdravotní platí vždy až měsíc následující, tak prakticky to znamená, že první platbu budete muset poslat v říjnu 2020 (tj. záloha za září).

Kompenzační bonus pro OSVČ

Zákon o kompenzačním bonusu byl novelizován už třikrát a zřejmě nás brzy čeká novelizace další. Co se tedy změnilo?

 

  • Přibylo tzv. druhé bonusové období, a to od 1. 5. 2020 do 8. 6. 2020. Žádost za toto období je potřeba podat do 7. 8. 2020.
  • O kompenzační bonus si mohou požádat i někteří podnikající zaměstnanci, kteří jsou zároveň účastni nemocenského pojištění (což původně nešlo vůbec - viz 1. díl), a to pokud je jejich zaměstnáním pedagogická činnost, jsou pěstouny či dobrovolnými pracovníky pečovatelské služby.
  • I když je tento článek určen pro OSVČ, zmíním, že nově si o kompenzační bonus mohou žádat i někteří společníci s.r.o.

Více o kompenzačním bonusu jsem se rozpovídala v desátém dílu svého podcastu Podnikej (s)právně: https://www.lehkozivova.cz/podcast/episode/506411e4/10-aktualni-prehled-o-kompenzacnim-bonusu-pro-podnikatele

Ošetřovné pro OSVČ

I v případě ošetřovného byla přidána další období, za které lze žádost podat. Rovněž se zvýšila částka, od 1. 4. 2020 činila 500,- Kč/denně. Aktuálně lze podávat ještě žádosti za květen 2020, termín pro podání žádostí je do 10. 7. 2020. Žádost o dotaci je k dispozici zde: https://osetrovne.mpo.cz/info/

Ošetřovné pro OSVČ je ve formě dotace, tzn. na každé období se vyhlašuje nová výzva. Výzva za měsíc červen zatím zveřejněna nebyla, mělo by se tak stát v půlce července.

Závěr

To nejdůležitější, co by si každá OSVČ měla z tohoto článku odnést, jsou data - do kdy podat daňové přiznání a přehledy a hlavně, že v těchto termínech musíte i vše zaplatit. Sankce, které by vám v opačném případě hrozily, by totiž vaše podnikání příliš nepodpořily...

Autor:

Ivana Lehkoživová, advokátka

www.lehkozivova.cz 

RM3C3858 web oříznutá

Odběr nových článků

Vyplňte svůj email a přihlaste se k odběru nových projektů.

(Zasíláme nepravidelně)