×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 520

V květnu jsem se zúčastnil online kurzu na Cypress.io Filipa Hrice a rozhodl jsem se krátce říci, jak to probíhalo.

Něco o školiteli

Filip Hric je Test Lead ve společnosti Sli.do. Je ambasadorem Cypress.io a díky tomu má přístup k informacím, které jsou pro kvalitní školení velmi důležité. Jeho nadšení předávat informace a podporovat komunitu testerů ho dovedlo až k podpoře TestStack Group, se kterou společnost Principal spolupracuje.

Příprava na školení

4 dny před začátkem školení mi přišel email od Filipa, ve kterém jsem dostal informace, jak připravit, naklonovat a nainstalovat repozitář. Postup byl připraven výborně, až na jednu drobnost, kterou jsem do 5 minut vyřešil s Filipem osobně. Ověřil jsem si, že mám aplikaci funkční a nebudu zdržovat na začátku školení.

Těsně před začátkem školení nám Filip poslal emailem link na Zoom meeting, kam jsme se připojili.

Průběh 

Školení je rozděleno do dvou odpoledních bloků. Původně školení probíhalo od 16:00 a končilo se kolem 21:00, teď je posunuté o hodinu dopředu. Filip dopředu informoval v e-mailu, abychom si připravili občerstvení dopředu a měl pravdu. Intenzita kurzu byla opravdu svižná.

obsah workshopu

Na začátku proběhlo krátké představení, kdo má jaké zkušenosti a proč si kurz vybral. Krátký úvod k Cypress.io a pak už jsme se vrhli do prvního testu. Nastartovali jsme si všichni Cypress, já jsem pro spouštění i editaci testů používal Visual Studio Code. Filip vždy krátce část vysvětlil a pak nás rozdělil do náhodně generovaných skupin, ve kterých jsme plnili své úkoly. Ty jsme měli všichni stejně připravené v GITu, který jsme si na začátku stahovali a podle popisu plnili jednotlivé úkoly.

Pro ukázku jedna z prvních kapitol:

ukázka z workshopu

Příjemně mě překvapila funkce aplikace Zoom, která v rámci jednoho callu umožňovala rozdělení účastníků do tzv. "Break out roomů". Filip jednotlivým roomům nastavil stanovený čas na splnění úkolu. Po vypršení limitu se room sám zavřel a vrátil nás do hlavního callu se všemi zbylými účastníky, kde Filip čekal. Když si tým nevěděl rady, mohl přes tlačítko "Ask for help" lektora přivolat. Takto probíhalo celé školení a musím říci, že to bylo někdy dost zajímavé.

prakticke cviceni

V průběhu školení jsme po určitém sledu cvičení dávali Filipovi feedback na slido.com. Na stupnici 1-6 jsme mohli ohodnotit, jak jsme se v úkolech orientovali a zároveň tam byla možnost, pro více introvertní účastníky, na pokládání otázek.

Co jsme se například naučili? 

naucis se

Celkem jsme prošli 23 témat, od základu až po pouštění testů v headless módu. Školení jsem bral jako úvod do automatizace v nástroji, který pracuje s prohlížečem a s Javascriptem.

Velké plus vidím ve skvěle zpracované dokumentaci, jak se Cypress.io pracovat. Je tam popsáno jak začít, na co Cypress použít, zkrátka vše, na co si člověk vzpomene. Pro příklad zde máte jeden obrázek:

dokumentace

No a protože to Cypress.io myslí opravdu vážně. Můžete si všechny svoje testy zkoušet na jejich vytvořené aplikaci Real World App.

real world app

Závěrem

Na konci školení, pokud Filipa ohodnotíte jako školitele, Vám bude zasláno Cypress.io tričko.

podekovani

Tímto článkem bych chtěl Filipovi ještě jednou poděkovat. Školení bylo skvěle připravené a věnoval tomu spoustu času.  

Pokud tě zaujalo školení na cypress.io, přihlašte se zde.

 

Autor:

Tomáš Přibyl, Test Consultant

TomasPribyl