×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 520

Dlouhodobě podporujeme IT komunity na českém trhu. Jednou z nich je testerská komunita TEST STACK, za kterou stojí Radim Daniel Pánek a Tomáš Přibyl. Na Kavčích horách jsme již společně organizovali Hackaton či meetup. Daniel a Tomáš se tento rok pustili také do organizace TEST STACK konference. Vy máte stále možnost zhlédnout celý záznam. 

Kolegyně Jana Čermáková nám při té příležitosti sepsala své shrnutí konference.

TEST STACK konference byla původně plánována jako jednodenní pražské setkání o automatizovaných testech. Když do konání zasáhl koronavirus, organizační tým se nevzdal a rozhodl se uspořádat TEST STACK live - přednáškový živý stream, který byl nejen zdarma, ale navíc charitativní - během dne sledující přispěli přes 30 tisíc korun na boj proti COVID-19.

Samotné organizaci se nedá nic vytknout. Ne každý přednášející měl sice ideální podmínky pro live přenos, a tak se občas objevovaly drobné problémy se zvukem nebo s připojením, dohromady ale vše fungovalo a posluchači dostali přesně to, co dělá správnou konferenci konferencí: zajímavé a hodnotné informace od více i méně známých řečníků, odpovědi na své otázky i možnost diskutovat mezi sebou.

Pokud (nezaslouženě) vynechám úvod a vlastně celodenní moderování Radima Daniela Pánka, konferenci zahájil Jan Rücker s vyprávěním o testování Kingdom Come: Deliverance. Byl to zajímavý pohled do testování her nejen pro testery, ale určitě i pro hráče tohoto rozsáhlého RPG. Honza zmiňoval problémy, které je na začátku provázely, když nechali testování příliš volný průběh, která pravidla následně zavedli, aby se na produkčních verzích neobjevovaly závažné chyby a samozřejmě mluvil i o nově zaváděné test automatizaci, kterou si teď tým Warhorse staví. Rozhodně přínosné lessons learned, která ale fungují obecně, nejen v herním segmentu.

V druhé dopolední přednášce ukázal Ladislav Prskavec poměrně technickou oblast testování infrastruktury v cloudu as code v nástrojích Terraform a Terratest. Představil testovací pyramidu upravenou pro potřeby testů automatizovaného nasazování infrastruktury a u jednotlivých vrstev vysvětlil používané přístupy a nástroje, včetně praktických příkladů test skriptů.

Odpolední blok zahájil Michal Vaněk s tématem testování zabezpečení chytré domácnosti. Přednáška se točí kolem řešení Avast Omni Box, což je síťový prvek, který by vám měl ohlídat veškerou síťovou komunikaci doma, ať už z hlediska rodičovské kontroly nad dětskou aktivitou na síti nebo problémů se špatně zabezpečeným SW termostatu. Opět zajímavý pohled do ne zcela běžného testování zahrnuje testovací lab s desítkami různých zařízení, běžných pro domácnost a nad tím vším spouštěné test skripty v Pythonu. I zde byly zmíněny počáteční problémy vzhledem k velkému rozsahu zapojených systémů, komponent a potažmo technologií, nicméně v přednášce je vysvětleno, jak bylo zavedením několika málo pravidel a v zásadě dvou reportů dosaženo větší kvality.

Přednáška s tajemným názvem „Otestuj“ ma ak to dokážeš?! od Jaroslava Rekena se týkala testování datových skladů - systému, který je sice dnes běžný, ale o jeho testování se často tvrdí, že "to nejde". Jaroslav ve svém vstupu nejenže ukázal, že to jde, ale také jak a čím. V prakticky zaměřené prezentaci říkal, jak si vybrat priority, vysvětloval jednotlivé typy testů, které se dají v DWH ověřovat a na závěr i předvedl několik ukázek automatizovaných skriptů, které v Joyful Craftsmen používají.

Jako vrchol konference přednesl Marcel Veselka svůj pohled na aktuální trendy v testingu. Na základě analýz změn v IT ukázal předpokládané dopady do testingu a zdůraznil test automatizaci jako nástroj, který by se měl stát jedním ze standardních nástrojů každého testera, hned vedle třeba test scénářů. Na základě této teze pak jmenoval několik oblastí trendů, kam se (nejen) testing teď posouvá a nabídl tak rozsáhlou škálu technologií, nástrojů nebo přístupů, kterým se může tester věnovat, pokud nechce, aby mu ujel vlak. Z široké nabídky je možné zmínit třeba testování API, self healing test scripů, machine learning nebo continuous testing, nicméně seznam byl tak rozsáhlý, že jej i Marcel těžko stíhal představit ve své hodince celý.

Za sebe děkuji týmu z TestStack a všem přednášejícím, že i přes nepříznivé okolnosti přecejen konferenci uspořádali a předali tak řadu informací a myšlenek, ve kterých si každý tester může najít něco zajímavého pro svou práci a svůj rozvoj.

 

A co k tomu říká kolega Marek Soukup?

"Když jsem od Tomáše s Danem slyšel termín, ve kterém chtějí uspořádat konferenci, tak jsem si myslel, že je někdo blázen. Kluci to zvládli na jedničku a to i přesto, že jim do toho hodil vidle koronavirus. Velmi doporučuju se na záznam podívat. Až mi zase nějaký PM bude tvrdit, že máme příliš mnoho chyb, pustím mu prezentaci o testování Kingdom Come, kde otevřeli přes 40 tisíc ticketů a za rok 2018 opravili 9800 chyb" 

 

ES1AXN1XQAAq8r0

 Celý LIVE STREAM je dostupný na YOUTUBE zde

 Autor:

Jana Čermáková, Test analytička 

jana_čermáková_kopie_2.jpg