Od speakerů Dana, Aničky a Honzy, kteří za námi přijeli v tradičních mongolských délech, jsme se ve čtvrtek dozvěděli, jaké slasti a útrapy tě čekají, pokud se rozhodneš projet křížem krážem Mongolskem v „opráskaný Buchance sotva schopný provozu“.
Kromě barvitého líčení zážitků s oblíbeným dopravním prostředkem a ještě oblíbenějším řidičem, jsme dostali pár cenných rad do života. Mezi jinými třeba to, jak postavit jurtu, jak ogrilovat ovčí játra ke snídani nebo jak si zajistit přízeň mongolských stařešinů.
Abychom navodili správnou atmosféru, podávali jsme typické plněné knedlíčky Buuz, které bylo možné zapít pravým, nefalšovaným – tedy slaným – mongolským čajem a jako dezert byla podávána sušená mléčná syrovátka.
Já, jakožto nadšenec pro cestování, jsem si osobně z meetupu odnesla jedno: Je to sice nádherná země stojící za probádání, ale jako vegetariána mě tam rozhodně nedostanou ?