×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 520

Dle personálních agentur chybí na českém pracovním trhu téměř 30 tisíc IT odborníků. Tento fakt pociťujeme nejen v naší firmě, ale prakticky na každém projektu, se kterým se u našich klientů setkáme. 

Klasický vzdělávací systém bohužel nestíhá dodávat nové odborníky dostatečně rychle a poslední data ČSÚ bohužel hovoří i o poklesu počtu absolventů. Výchova nových kolegů se tak stala nedílnou součástí praxe v oboru. Připravit nového vývojáře není nijak snadné a trvá to minimálně půl roku až rok. Naštěstí existují role, kde není zaučení tak náročné - nového kolegu do týmu podpory, business analýzy či testingu je možné vychovat zhruba do měsíce.

Využili jsme dlouholeté zkušenosti našich lidí s adaptací nových kolegů a připravili jsme program, který připraví vybrané kandidáty na práci v testingu. Cílem programu je, aby absolvent dokázal uspět při pracovním pohovoru u našich klientů a zvládl práci "juniorního" testera tzn. chápal proces testování, dokázal provádět manuální funkční testy, smysluplně reportoval nalezené chyby a průběh testů samotných.

IMG 3379a

Abychom tento cíl dokázali naplnit, propojili jsme teoretickou přípravu, samostatnou práci na základě zadání a mentoring. Metodicky jsme se nedrželi žádného ze standardů, ale využili jsme naše vlastní zkušenosti, které jsou založené na metodikách jako je Rational Unified Process, ISTQB, ale bavili jsme se hodně i o agilních přístupech a fungování v agilních týmech. Připravili tři základní školení o teorii testování, test analýze a test exekuci, doplnili jsme  je o samostudium SQL, na které jsme navázali odborným workshopem. Oproti minulým běhům jsme tentokrát vypustili úvod do automatizace - zjistili jsme, že je to část, která si zaslouží samostatný čas a je vhodné, když se nejdřív usadí základní znalosti testování. I tak zbylo spousta technických úkolů v podobě generování certifikátů a vzdálené připojení pomocí SSH, základů práce s linuxovým souborovým systémem a spouštění vlastních SQL skriptů.

Pro praktickou část jsme připravili prostředí podobné reálnému projektu. Předmětem testů byla interní webová aplikace s přístupem k aplikačním logům na linuxovém serveru, databázi a samotné webové front-end aplikaci. Účastnici na základě předchozích školení samostatně připravili analýzu testů - od testovacích cílů, přes scénáře až k jednotlivým skriptům. V průběhu samostatného úkolu mohli využít mentoringu našich lektorů a to buď pomocí domluvené konzultace či pomocí komunikačního nástroje Slack. Pro samotnou exekuci testů jsme využili připravené scénáře - akorát si je účastníci navzájem prohodili. Vyzkoušeli si tak prakticky nejen reporting nalezených chyb, ale také zaznamenání výsledků testů. V různých bězích jsme využívali různé nástroje od Excelu přes Redmine až po nástroj Juno v běhu posledním.

Stejně jako na reálném projektu se projevily nejrůznější problémy s přístupy k aplikaci či výpadky prostředí - simulace standardního projektu tím nečekaně nabrala na reálnosti. Nicméně se nám podařilo se všemi problémy vypořádat a dotáhnout všechny úkoly do zdárného konce. Před samotnými pohovory u klientů proběhly se všemi účastníky zkušební pohovory s předáním zpětné vazby. Moc nás těší, že se daří naplnit cíle celého programu a umisťovat postupně jednotlivé účastníky na projekty k našim klientům.

 

Poslechněte si naše podcasty o TEST CAMP 2019

 

Marek Soukup a Jana Čermáková o SW testování 

IMG 4042upraveno vodoznak

 

Jak TEST CAMP 2019 hodnotí jeho účastníci 

IMG 4035upraveno vodoznak